Preplnený tenisový kalendár? Nemáme čas poriadne si oddýchnuť, tvrdí Swiateková

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Preplnený tenisový kalendár? Nemáme čas poriadne si oddýchnuť, tvrdí Swiateková

Swiateková upozornila na množstvo hracích dní.
Swiateková upozornila na množstvo hracích dní.AFP
Po víťazstve vo vyčerpávajúcom finále v Madride sa tenisová svetová jednotka Iga Swiateková (22) musí rýchlo adaptovať na rímsku antuku. Ako najvyššie nasadená hráčka sa totiž predstaví aj na Italian Open, ktoré odštartovalo v utorok.

Swiateková povedala, že prvé dva dni v Ríme strávila jedením po tom, ako v sobotu v španielskej metropole prešla "najbláznivejším finále", keď po vyše troch hodinách odplatila Sabalenkovej prehru z minuloročného madridského boja o titul.

Trojnásobná šampiónka French Open uviedla, že hráčky sa pre rozšírený formát podujatí Masters cítia uponáhľané. Tohtoročný kalendár má byť totiž o dva herné týždne dlhší a neponecháva dostatočný čas na fyzickú a psychickú regeneráciu.

"Tour je celkovo čoraz náročnejšia z dôvodu dĺžky turnajov a všetkých povinných pravidiel, a to na ATP aj WTA," vyjadrilsa sa Poľka a dodala: "Plánovania sa stane dôležitejšie. Niekedy dokonca bude nutné vynechanie niektorých turnajov, ktoré sú pre vás dôležité, aby ste boli pripravení na ten ďalší."

Jednotka ženského poradia bude v Ríme štartovať v druhom kole proti Američanke Dolehideovej. Swiateková, ktorá triumfovala v rokoch 2021 a 2022 a pred rokom skončila vo štvrťfinále s neskoršou šampiónkou Rybakinovou, povedala, že kalendárny tlak na hráčky môže byť obrovský.

"Aj keď vyhrám turnaj, neudrží sa mi to v hlave. Jeden deň oslavujem, potom idem na ďalší. Nemáme čas poriadne si oddýchnuť. Musíte tie dni využiť a brať ich trochu ako dni voľna. Turnaje sú dlhšie a nie je možné mať voľno ako predtým, takže niekedy ho musíte mať počas podujatí," vysvetlila.

Poľska tenistka sa aj napriek všetkému vyjadrila, že v Ríme je rada. "Som šťastná, že som tu, pretože toto miesto milujem. Prvé dva dni som strávila jedením. Dnes som už trénovala. Určite je to výzva prispôsobiť sa, ale je príjemné mať takéto problémy," poznamenala.