Našiel Liverpool nového Kloppa? Slot nie je taký preverený, ale prezentuje sa podobne

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Našiel Liverpool nového Kloppa? Slot nie je taký preverený, ale prezentuje sa podobne

Arne Slot sa má stať novým trénerom Liverpoolu.
Arne Slot sa má stať novým trénerom Liverpoolu.Profimedia
Je rozhodnuté, Liverpool našiel náhradu za trénera Jürgena Kloppa (56). Vybrať vhodného kandidáta po úspešnom trénerovi, ktorý opúšťa mužstvo v procese čiastočnej prestavby, nebolo jednoduché. Voľba športového vedenia The Reds nakoniec padla na súčasného lodivoda Feyenoordu Arneho Slota (45), pred ktorým stojí obrovská výzva.

Klopp obnovil povesť Liverpoolu ako klubu, s ktorým treba počítať vo všetkých súťažiach. Za deväť rokov pri kormidle získal osem trofejí vrátane anglického titulu a Ligy majstrov. Fanúšikovia The Reds čakali na domáci triumf 30 rokov. Nemec potvrdil povesť kvalitného trénera, s ktorou do mesta nad riekou Mersey prišiel. S podobným renomé sa do rodiska Beatles po sezóne presunie aj Arne Slot.

Fanúšikovia, ktorí poznajú len najsledovanejšiu ligu na svete, možno zaregistrovali meno Arneho Slota prvýkrát. V skutočnosti na rozdiel od Kloppa takúto reputáciu ešte nemá. Zatiaľ čo nemecký kormidelník prišiel ako dvojnásobný bundesligový šampión s Dortmundom, ktorý doviedol aj do finále Ligy majstrov, Slot zatiaľ zbieral trofeje "len" v Holandsku. Inak sú si však obaja veľmi podobní.

Pokojný hráč s dobrou technikou

Slotova hráčska kariéra je porovnateľná s Kloppovou. Holanďan strávil jej prvú časť v Zwolle, kde hral na poste ofenzívneho stredopoliara. V roku 2002 postúpil do Eredivisie a vyslúžil si hosťovanie v NAC Breda. Tam hral päť rokov, než prestúpil do Sparty Rotterdam. Na konci kariéry sa vrátil do Zwolle, s ktorým opäť zažil postup do najvyššej holandskej súťaže.

Ako futbalista sa príliš nepresadil. Jeho bývalí spoluhráči ho vnímali ako pokojného, rozvážneho človeka, ktorý počas zápasov nepodlieha emóciám. Jeho hernými prednosťami boli technika a prehľad, ale chýbali mu lepší pohyb a fyzická kondícia. V posledných rokoch kariéry bol skôr hrajúcim trénerom, preto nebolo prekvapením, že sa hneď po jej ukončení v roku 2013 ujal trénovania mládeže v Zwolle.

Livesport Daily #246: Slot sa v niektorých aspektoch podobá Kloppovi, tvrdí expert Pereska
Livesport

O rok neskôr sa stal asistentom Henka de Jonga a potom Marcela Keizera v Cambuure. V októbri 2016 bol vymenovaný za dočasného lodivoda, ale jeho výsledky boli také uspokojivé, že po polovici ročníka dostal oficiálne pozíciu hlavného trénera. Vytiahol Cambuur zo 14. miesta na tretie a tesne mu ušiel postup cez play-off do Eredivisie. O ešte väčšie prekvapenie sa postaral v domácom pohári, kde s druholigovým tímom vyradil Ajax a dostal sa do semifinále.

Už vtedy sa objavili náznaky, že v Holandsku sa rodí ďalšia trénerská hviezda. V nasledujúcich sezónach to však nebolo na lavičke Cambuuru, ale v Alkmaare. Slot prišiel do AZ ako asistent Johna van der Broma, ktorého od sezóny 2019/2020 nahradil na poste hlavného kouča. S tímom hral atraktívny útočný futbal a dokázal poraziť silnejších súperov ako PSV Eindhoven, Feyenoord či Ajax. Sezóna, pre pandémiu koronavírusu, sa majstra nedočkala, pričom Alkmaar bol v tom čase len o skóre druhý za Ajaxom.

Slotove úspechy zaujali Feyenoord, ktorý s ním začal rokovať počas ročníka 2020/2021. V decembri ho preto z AZ prepustili a už o 10 dní neskôr bol verejnosti predstavený ako nový šéf lavičky rotterdamského tímu.

Toto rozhodnutie bolo pre Feyenoord záchranou. Slot prišiel do tímu, ktorý skončil na piatom mieste v tabuľke, nemal peniaze na posily a vstrebával potupné výkony v základnej skupine Európskej ligy, v ktorej skončil tretí za Dinamom Záhreb a rakúskym Wolfsbergerom. Okrem toho mužstvu chýbali skúsené funkčné herné prvky a po odchode kapitána Stevena Berghuisa do Ajaxu aj prirodzený líder.

Titul po šiestich rokoch čakania

Pod vedením nového trénera sa však všetko zmenilo. Slotov dôraz na rozvoj individuálnych zručností pomohol k rastu výkonnosti hráčov, ktorých starostlivo vybral do tímu. V jeho prvej sezóne sa Feyenoord dostal do finále Európskej konferenčnej ligy. Tam síce nestačil na AS Rím a v lige skončil na treťom mieste, ale zmena mentality a celkového prejavu bola evidentná.

Orkun Kökcü a jeho vývoj je ukážkovým príkladom toho, ako môže Slot zdokonaliť silné stránky hráčov. Turecký stredopoliar bol od svojho začiatku v prvom tíme Feyenoordu považovaný za veľký talent, ale nedokázal sa dostatočne presadiť na veľkej scéne. Až pod Slotovým vedením sa z neho stala najväčšia opora tímu a bol jedným z hlavných architektov titulu, ktorý Feyenoord získal po šesťročnom čakaní. Jeho rozvoj pomohol aj klubovej pokladnici, keďže Kökcü po majstrovskom ťažení prestúpil do Benficy za 25 miliónov eur.

Feyenoordu sa počas Slotovho pôsobenia podarilo do toho istého celku predať aj Frederika Aursnesa (13 miliónov eur). Klub zarobil veľké peniaze tiež na Marcosovi Senesim, Tyrellovi Malaciovi či Luisovi Sinisterrovi. Všetci títo hráči však Rotterdam opustili ešte pred majstrovskou sezónou, o to pôsobivejšie je následné ťaženie za titulom.

Slot totiž začlenil nové posily do mužstva tak ideálne, že v priebehu niekoľkých týždňov vznikol silný a súdržný tím, ktorý v ročníku 2022/23 nemal v Holandsku konkurenciu.

V tom aktuálnom Feyenoord vyhral Holandský pohár a v lige môže dosiahnuť ešte vyšší počet bodov ako pred rokom, ale titul mu unikol. Druhé miesto za tohtoročným suverénom PSV však stále znamená postup do Ligy majstrov a minimálne ďalší finančný posun pre klub. Navyše, pod vedením Slota sa do holandskej reprezentácie tlačí čoraz viac futbalistov. Mats Wieffer, Quinten Timber a Lutsharel Geertruida patria medzi tých, ktorí by sa mohli objaviť na Eure.

Prebudí Liverpool čerstvý vietor?

Slot v Liverpoole neprevezme tím ako v lete 2021 v podobných problémoch, ale bude musieť zvládnuť porovnávanie so slávnym predchodcom. Tomu sa nevyhne, aj preto, že praktizuje veľmi podobný štýl hry. V posledných rokoch hrali The Reds len zriedkavo v inom rozostavení ako 4-3-3, ktoré preferuje jeho budúci tréner. Taktický variant však nie je jediným spoločným prvkom oboch trénerov.

Ďalším herným ukazovateľom typickým pre Slotove tímy je útočná hra na krajoch ihriska. V zostave má Holanďan rád rýchle krídla s ťahom na bránu, podporované kreatívnymi stredovými hráčmi, ktorí sa neboja ísť do tvrdých súbojov, a technickými obrancami. V podstate celá jedenástka Feyenoordu sa podieľa na prihrávkach a výstavbe hry.

To je vlastnosť, ktorú vykazuje aj Liverpool, a preto sa stávka na Slota zdá byť logická. Hráčsky káder totiž jednoznačne vyhovuje jeho požiadavkám. Samozrejme, existujú medzery, ktoré bude chcieť klub počas prestupového obdobia zaplniť, ale mužstvo má veľký potenciál a zmena na trénerskom poste by mu mohla prospieť.

Arne Slot doviedol Feyenoord k majstrovskému titulu.
Arne Slot doviedol Feyenoord k majstrovskému titulu.AFP

Dôležitá bude aj osobná práca s hráčmi. Už bolo spomenuté, že Slot pomohol viacerým zverencom posunúť ich herné schopnosti na vyššiu úroveň vďaka vhodnému koučovaniu. Jeho práca s ľuďmi je podľa členov Feyenoordu tiež silnou stránkou. Viacero povinností prenecháva realizačnému tímu, ktorému plne dôveruje a ak si dokáže získať hráčov, bude mať vyhrané. V Liverpoole totiž hrajú traja jeho krajania, pričom kapitánom je Virgil van Dijk, čo by mohlo byť od začiatku jeho angažmánu veľkou výhodou.

Klopp je známy perfekcionizmom, ktorý nie vždy vyhovoval všetkým jeho zverencom. Slot je podobný prípad. Zmysel pre detail najčastejšie prejavuje tým, že kontroluje nielen hru svojho tímu. Často chodí za kolegami a hráčmi so svojím notebookom a ukazuje im zostrih inšpiratívnych herných prvkov súperov.

Jednou z hlavných výziev, ktoré na Slota čakajú, bude pozícia Mohameda Salaha. Egyptský krídelník je už roky najväčšou útočnou hrozbou Liverpoolu a ak zostane v kádri, bude sa s ním v tejto úlohe počítať aj naďalej. Slot je však zvyknutý mať v hre plnokrvného hrotového útočníka, ktorý sa postará o góly, čo celok od rieky Mersey v súčasnosti vo svojej zostave nemá.

Slota čaká najväčšia profesionálna skúška v jeho kariére. Nahradiť na lavičke príliš úspešného predchodcu je pocta, ktorá si vyžaduje značnú osobnú odvahu. Jeho výsledky vo Feyenoorde ukazujú, že má predpoklady na to, aby uspel. Tlak na neho bude obrovský, ale herný štýl a zloženie mužstva by mali hrať v prospech holandského trénera, ktorý nepotreboval veľa času na to, aby sa niekde adaptoval. Či mu prostredie najlepšej ligy sveta bude vyhovovať, sa ukáže už čoskoro.