Flashscore zostava 8. kola nadstavby Niké ligy: Rozhodovali žolíci na čele s Adangom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Flashscore zostava 8. kola nadstavby Niké ligy: Rozhodovali žolíci na čele s Adangom

Anang prišiel, rozhodol a pomohol Žiline zvíťaziť.
Anang prišiel, rozhodol a pomohol Žiline zvíťaziť.mskzilina.sk/Flashscore
Boli to žolíci z lavičiek, ktorí sa postarali o najlepšie výkony 8. kola nadstavby Niké ligy. Xavierovi Adangovi (19) stačilo na Tehelnom poli 14 minút, keď sa postaral o zlomový žilinský zásah proti Slovanu. Róbert Polievka (27) zase po dlho očakávanom návrate rozhodol o triumfe Banskej Bystrice nad Košicami.
Ideálna zostava 8. kola nadstavby Niké ligy podľa Flashscore.
Ideálna zostava 8. kola nadstavby Niké ligy podľa Flashscore.Flashscore

Brankár

Patrik Richter (Zlaté Moravce) 8,0

Dvadsaťročný gólman si pripísal šiesty štart v Niké lige. Okorenil ho šiestimi zákrokmi, celkovo tretím čistým štítom, druhým v rade a rovnako druhou výhrou po sebe. Škoda, že Zlaté Moravce sa nadýchli k lepším výsledkom až v samom závere. 

Obrancovia

Matúš Kmeť (Trenčín) 8,3

Uplynulý víkend nepriniesol príliš veľa nadpriemerných výkonov stopérov podľa hodnotenia Flashscore, aj preto sme do trojčlennej obrany zaradili dvoch krajných obrancov. Hoci sa Kmeť nepresadil, tak hýril aktivitou na pravom kraji. Rozdal dva kľúčové pasy, skúšal streľbu, mal výbornú úspešnosť prihrávok (88 %). Vyhral osem z jedenástich súbojov na zemi, v defenzíve vynikol šiestimi sklzmi, piatimi odkopmi a štyrikrát prekazil akciu Michalovčanov.

Ivan Mensah (Banská Bystrica) 8,4

Na ihrisku strávil iba dvadsať minút, no stačil sa blysnúť asistenciou (kľúčová prihrávka a zároveň vytvorená veľká šanca) na víťazný zásah Polievku. Úspešnosť prihrávok sa zastavila na 90 %, hoci ich stihol rozdať len 18. Po dvoch súbojoch, ktoré presedel na lavičke, sa v šiestom zápase medzi slovenskou elitou stal druhý raz hráčom duelu.

Yapi Romaric (Dunajská Streda) 8,6

Pre zaujímavosť - päť najvyšších ratingov v tomto výbere patrí zhodne striedajúcim hráčom. Romaric prišiel na hraciu plochu po zmene strán a pomohol k udržaniu nuly proti Podbrezovej. Francúzsky krajný obranca (hrá sprava) vykopol loptu z bránkovej čiary, jednu strelu zablokoval, úspešne zvládol tri sklzy i štyri z piatich osobných súbojov.

Stredopoliari

Hilary Gong (Trenčín) 8,2

Keď sa už nedostával do driblingov, tak šance vytváral aspoň kľúčovými prihrávkami (4), z toho jednu pre strelca jediného zásahu Emeku. Dvakrát bol faulovaný a raz vystrelil do priestoru brány.

Milan Vitális (Dunajská Streda) 8,3

Po týždni opäť skóroval a obhájil si miesto v jedenástke, keď pridával poistku na 2:0 do siete Podbrezovej. Trikrát bol zastavený nedovoleným spôsobom, pripravil aj jednu veľkú príležitosť pre spoluhráčov. V obrane pomohol dvomi odkopmi i zastavením totožného počtu akcií.

Xavier Adang (Žilina) 9,2

Na pľac prišiel v 77. minúte a v druhej nadstavenej oslavoval víťazný zásah do siete Slovana. Šošoni sa trikrát presadili na Tehelnom poli po 20 rokoch, vďaka čomu sú naďalej vo výhode v boji o miestenku do Konferenčnej ligy. Adang mal 12 dotykov s loptou, osem úspešných prihrávok (100 %) i úspešný sklz.

Patrik Iľko (Žilina) 7,9

Asistencia s poradovým číslom päť a šesť v ročníku, ľavý krídelník si už bez tak vylepšil osobný rekord. Práve asistencie boli vnímané ako kľúčové pasy a zároveň vytvorené veľké šance. Jednu strelu mu slovanisti zablokovali.

Útočníci

Damir Redzic (Dunajská Streda) 8,5

Naskočil do rozbehnutého duelu cez polčas. Druhý týždeň po sebe dal gól (predtým v siedmich zápasoch mlčal), dvakrát pálil mimo a jednu tutovku zahodil. V štatistikách mu svieti aj kľúčový pas či dva fauly, ktorými si súperi proti nemu pomohli.

Róbert Polievka (Banská Bystrica) 8,4

Vrátil sa po siedmich týždňoch, respektíve piatich zápasoch po zranení. Na úvod sa zahrieval, ale potom si v stredovom kruhu odstavil Innocentiho, následne 35 metrov prešiel s loptou na kopačke, vyzvŕtal Gorosita a tretiemu legionárovi, brankárovi Figueiredovi, nedal šancu. Dvanásta trefa v sezóne znamená delené prvenstvo v hierarchii kanonierov spoločne s Barseghjanom. 

Adam Hanes (Banská Bystrica) 8,3

Ten, kto sa nepozrel pred zápasom do štatistík, by asi ťažko tipoval, že Hanes nemal na konte ani jediný presný zásah v 16 súbojoch Niké ligy. Taká však bola realita, v piatok zaknihoval prvý a bol blízko aj druhému. Košická defenzíva nemala dobrý deň. Hanes pri góle využil zlého výskoku Kružliaka, ktorý ho mal strážiť. Banskobystričan vyhral štyri z piatich hlavičkových súbojov, ďalšie dva z dvoch na zemi. Nezabudnime na úspešný dribling a dve kľúčové prihrávky.

Hráč týždňa: Xavier Adang

Vyššie spomínané štatistiky i nižšie priložená infografika hovoria o všetkom podstatnom. Devätnásťročný Kamerunčan prišiel do Žiliny v septembri 2022, prvé mesiace naberal skúsenosti v 2. lige a oťukal sa aj medzi elitou. Teraz je súčasťou zostavy MŠK, pričom nastúpil do 22 meraní síl (hoci v základe bol len v polovici prípadov), sedemkrát sa v ročníku 2023/2024 predstavil aj v MONACObet lige.

Jeho trefa je podstatná z hľadiska žilinských šancí na Konferenčnú ligu. Žlto-zelených čaká v dvoch posledných kolách Ružomberok a Dunajská Streda. Prvý je víťaz pohára, s druhým sa zverenci trénera Michala Ščasného bijú o miestenku do Európy. Vynechaná z nej nechce byť ani Trnava.

Štatistiky Adanga proti Slovanu.
Štatistiky Adanga proti Slovanu.mskzilina.sk/Flashscore