Jokič tretíkrát v kariére najužitočnejším hráčom NBA. Srb vyzdvihol celý tím Denveru

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Jokič tretíkrát v kariére najužitočnejším hráčom NBA. Srb vyzdvihol celý tím Denveru

Jokič sa dočkal ďalšieho ocenenia.
Jokič sa dočkal ďalšieho ocenenia.Profimedia
Srbský basketbalista Nikola Jokič (29) z Denveru Nuggets získal tretíkrát za uplynulé štyri roky cenu pre najužitočnejšieho hráča (MVP) základnej časti NBA. V hlasovaní zámorských novinárov dostal 926 bodov a predstihol Shai Gilgeousa-Alexandra (25) z Oklahomy (640 bodov) a Luku Dončiča (25) z Dallasu (566 bodov).

Jokič, ktorý sa stal deviatym hráčom v histórii s aspoň tromi oceneniami MVP súťaže, po zisku ceny zdôraznil: "Predovšetkým musím spomenúť mojich spoluhráčov, pretože bez nich by by som nedokázal nič. Tréneri, hráči, lekári, všetko je to jeden veľký kruh a bez nich by som nebol tým, kým som."

Kareem Abdul-Jabbar drží rekord so šiestimi cenami, Michael Jordan a Bill Russell vyhrali hlasovanie päťkrát a Wilt Chamberlain i LeBron James štyrikrát. Rovnako ako Jokič si tri víťazstvá v ankete pripísali Larry Bird, Magic Johnson a Moses Malone.

Srb dostal predtým cenu pre najužitočnejšieho hráča aj v rokoch 2021 a 2022. Vlani si ju prebral Joel Embiid z Philadelphie a Jokič skončil druhý. Tentoraz figuroval na všetkých 99 hlasovacích lístkoch, 79 novinárov ho zaradilo na prvé miesto.

V aktuálnej sezóne zaznamenal Jokič priemer 26,4 bodu, 12,4 doskoku a 9 asistencií na zápas. Vlani sa s Denverom tešil z triumfu v play-off NBA, teraz jeho tím prehráva v semifinále Západnej konferencie s Minnesotou Timberwolves 0:2 na zápasy.

"Cenu MVP by si zaslúžilo viacero hráčov a medzi nimi vždy rozhodujú iba maličkosti," uviedol muž, ktorý si až 25-krát v ročníku pripísal v zápase triple-double.

Šiestykrát za sebou vyhral cenu MVP hráč, ktorý sa narodil mimo USA. Keďže druhý skončil Kanaďan Gilgeous-Alexander, tretí Slovinec Dončič a na štvrtom mieste Antetokounmpo z Grécka, prvýkrát v 69-ročnej histórii hlasovania skončili na prvých štyroch miestach výlučne basketbalisti bez amerického pasu.